Historia

LABVÄST HISTORIA

1977 samlade Sven Svärd ett antal labradorägare och bildade en lokal Skånsk Labradorklubb. Undertecknad fick ett flygblad i sin hand på SKK:s utställning i Malmö och kom hem och visade det för Mona Iletorp, Ingmos kennel ,som på sitt mycket typiska Monavis talade om för mig att inte kunde vi vara medlemmar i Skånes Labradorklubb utan det var ju självklart att vi skulle ha en även här i Väster. Sagt och gjort Mona tog kontakt med Styrelsen i Skåne och bad dem komma hit på ett möte så vi kunde få ta del av hur det gjort. Den 12 oktober 1979 så samlades ett fyrtiotal labradorägare på Älvshögsborg i Trollhättan och några ur den Skånska styrelsen hade kommit upp för att hjälpa oss att starta upp. Runt Stockholm hade de haft samma åsikt som vi här i väster att de skulle ha en egen labradorklubb och plötsligt hade vi tre. Detta tyckte väl ingen egentligen var särskilt bra så efter mycket diskussioner under året slogs de tre klubbarna ihop till en rikstäckande klubb men med tre avdelningar. Dock behöll var och en sin egen styrelse och sin egen ekonomi, Labväst blev Labradorklubbens tredje avdelning för att sedan övergå till att bli aktivitetsgrupp och nu region. Labväst är geografiskt en av de större regionerna men i begynnelsen ingick även det som idag är Skaraborg, Halland och Värmland. 1981 beslutades det att dela Labväst och då föddes Skaraborg. Så småningom blev även Värmland och Halland egna regioner. Medelmesavgiften var då 25 kronor för fullbetalande och 15 kronor för familjemedlem.

1982 var det dags för Labväst första eldprov – att arrangera det landsomfattande Klubbmästerksapet. Mästerskapet förlades till Hunneberg. 37 hundar var anmälda till jaktprovet och 91 till utställningen. Vid den här tiden så korade vi enbart en MÄSTARE. Vann gjorde Aases Jenny med ägare och uppfödare Aase Norman från Vällinge, Jenny fördes på jaktprovet av Björn Norman. Jenny blev BIS-2 på utställningen och sjua på jaktprovet. Utställningsdomare var Anne Taylor, Farbracken kennel. Detta var Annes första vistelse utomlands och vi gjorde vårt bästa för att hons kulle trivas. Vi var ett gäng på ca trettio personer i olika åldrar som var på Liseberg och åkte allt som gick att åka, vi red på familjen Iletorps hästar och allas vår Anne-Marie Norrman (inte släkt med Aase) försåg oss med god mat. Annes väninna som var med sa med jämna mellanrum att: ”detta kommer aldrig dina föräldrar tro är sant”

Jaktprovsdomare var Arnfinn Hävaker och Erling Kjellvik.

Mästerskapet genomfördes helt av Labväst styrelse och deras familjer. All mat var hemlagad och allt i cafét, som för övrigt sköttes av våra barn, var hembakat. Ett pris var satt men när vi upptäckte att barnen höjt priset och frågade om det så var kommentaren:” de köper ändå”.

Nu har Labväst stått som arrangörer för ytterligare tre mästerskap det senaste 2012 i samarrangemang med Skaraborgs labradorklubb.

1994 var på Nääs marker i Floda. Det året så hade vi dels en Mästare och dels en Juniormästare. Klubbmästare blev Sjch Millpowers Fly-Catcher uppfödare och ägare Pia och Bertil Rohlin och Juniormästare Berntssons I love YouYou uppfödare och ägare Annika Berntsson.

2003 var vi för första gången på Backamo då hade klubben ytterligare en mästare i en veteran. Klubbmästare Masterkey´s Viking, uppfödare Mikael och Karina Rönnbeck ägare Mats Gustafsson. Juniormästare Le Cop’s Eema By Disney uppfödare och ägare Ewa Rosén och veteranmästare JCh Bjälkens Andromeda ägare Anita och Jörgen Norrblom.

2012 hade mästerskapet gjorts om så istället för jaktprov hade vi ett Workin Test och en utställning. Mästare blev SE NOjch SE Spch Meadowlark Dipper, uppfödare Birgitta Staflund Wiberg, ägare Anna-Lena Wendt. Nybörjarmästare Musicla´s Reckless uppfödare Susanne Rehlin och ägare Jeanette Jonsson och veteranmästare SEVch Älvgårdens Petit Rouche uppfödare Majvor Näsman och ägare Ann-Katrine Björnstjärna.

Labväst styrka genom åren har varit kursverksamheten och vi har instruktörer som utbildades under 80-talet av Erling Kjellvik. En mycket gedigen utbildning. Erling är Norsk jaktprovsdomare och en mycket god pedagog. Labväst har även skickat medlemmar på de av Labradorklubbens huvudstyrelse och SSRK anordnade kurser för instuktörer, working test domare och provledare för B-prov.

Vi har en del traditioner som vi håller fast vid bland annat ögonlysning för veterinär Eva Gustafsson i januari och jaktleken den 1 maj.

Jaktleken har bytt plats under åren men den är alltid 1 maj och den är för hundar som inte gått till pris på officiellt jaktprov, vi kallar det ett prova på prov.

Vi har även på hösten ett eget klubbmästerskapet i jakt där vi korar Labvästmästare i jakt.

Working Test är också något som tillkommit under åren och ett sådant avhålls på höstkanten.

Vårt första officiella jaktprov arrangerade vi 1983 under stort motstånd från SSRK men med god stöttning från SSRK Västras dåvarande jaktprovs sekreterare för retriever Ewa Wümer. På den tiden var det fullständigt otänkbart att rasklubbarna skulle få lov att syssla med officiella utställningar eller prov, detta gjorde att en jaktprovsdomare lade in en protest och ansåg att resultaten skulle strykas. Nu blev det inte så men det tog många år innan rasklubbarna fick arrangera officiella prov. Nu har vi ett särskilt prov varje år och så har vi ansvaret för en provplats vid SSRK Västras prov på Hunneberg i augusti.

Labväst första inofficiella utställning hölls 1980 på Västerby gård i Tanumshede och domare var Anne Liland, Licitas kennel.

Numera har vi vår utställning på nationaldagen den 6 juni.

Vi har varit värdar för två officiella utställningar genom åren dels 1994 i Vänersborg då David och Marlene Hepper, Mardas kennel dömde. BIS belv SNuch Berntssons Gardian Angel, uppfödare och ägare Annika Berntsson.

2009 var vi på Tofta gård på Orust. Domare det året var Joyce och Les Brabban, Cambremer kennel och BIS blev Nuch SEU(u)ch NV 08 SV04 Mambrinos Smasher uppf. Jan Roger Sauge ägare Kari Henie.

Två familjedagar har vi per år en på våren och en på hösten då våra medlemmar får komma och prova på lite av varje. Vi går en poängpromenad och vi grillar lite korv och de som vill kan ”fika”.

En annan enkel men uppskattad aktivitet är Labradorpromenaderna som vi brukar ha ca en gång i månaden i Göteborg och Borås. Vi träffas, har lite ”fika” med oss går en bit, stannar ”fikar” och pratar, mest hund. Ett bra sätt för nya medlemmar att komma med och träffa oss och kanske hitta något i vårt utbud som de kan tycka är av intresse.

Kristina Berghänel